Utforska Agile och Scrum

juni 11, 2019
hellos
Agile och Scrum

Agile är en term som används för att kunna beskriva en allmän strategi för mjukvaruutveckling, därför ska vi utforska Agile och Scrum tillsammans med Elsewhere.

Alla olika smidiga metoder, inklusive Scrum, framhäver lagerarbete, allmänna leveranser av fungerande programvara, nära kundsamarbeten och förmågan att kunna snabbt reagera på förändringar.

Hur är Scrum annorlunda ifrån Agile?

Scrum är en av många med en Agile process.

Man kan tänka sig att Agile som en term som liknar en paraply, men som omfattar andra typer av processer som exempelvis Extreme Programming, Adaptive System Development, DSDM, Feature Driven Development, Kanban, Crystal och med mera.

hellos

Ett annat sätt som man kan förstå förhållandet mellan Agile och Scrum är på detta sätt: om kylskåpet går sönder hade du gått till en apparatbutik som hade visat dig olika kylskåp.

Där finns det massor av olika märken så som LG, Samsung, Electrolux, Bosch osv. Men istället köper kunden Whirlepool eftersom den är unik och har olika funktioner som passar kunden. På samma sätt som Whirlpool är en ett kylskåp märke så är Scrum ett märke av Agile.

Skillnaden mellan kylskåp och Agile är att man kan anpassa procesen efter vad som passar teamet. Ett exempel är att man väljer Scrum som första hand men sedan inkludera några önskvärda funktioner i andra Agile processerna.

Ett annat exempel: det är många team som använder Scrum som också är en testdriven utveckling och programmering, som båda är komponenter i Extreme programmering. Flexibiliteten i den Agile processen är en stor del av dess överklagande.

Hur kommer Agile och Scrum hjälpa mig?Att övergå en ny process kan vara svårt, dock är fördelen med detta är att balansera kostnaden, vilket är ett måste.

Organisationer som har bytt till Scrum- och Agile processen har valt att rapportera fördelarna, som är i sin tur relaterade, samt som bygger på varandra:

  • Högre produktivitet
  • Högre kvalitet
  • Minskad time-to-market
  • Förbättrad intressenternas nöjdhet
  • Ökad arbetsglädje
  • Fler engagerade medarbetare

Att ha fler engagerade medarbetare leder till fler produktivitetsvinster och sätta igång med ständiga förbättringar.

Källa till påståenden finns tillgängliga i kapitel 1 i Mike Cohns bok, ”Succes with Agile”.

Vad är det som är så dåligt med Waterfalls utveckling?Om du använder en process som fungerar så rekommenderar vi att du håller dig till den. Kom ihåg att förändringstrakten i världen har accelererat dramatiskt under de senaste 30 åren, speciellt under de senaste 10 åren.

Produktsutvecklingen som var acceptabla för 10 år sedan skulle vara skrattande idag.

Det finns liksom ingen anledning till att inte förvänta sig att dagens process är snabbare trend, som kommer att fortsätta. Dock kommer det förmodligen att dagens ”tillräckligt snabb” inte att vara tillräckligt snabb imorgon.

För att förbli konkurrenskraftiga behöver företag som utvecklar mjukvara en Agile process, som kan hjälpa dem att hålla jämna steg. Tack vare den snabbare förändringstrakten.

Agile och Scrum hjälper alltså teamet att utveckla programvara snabbare och även till lägre kostnader, vilket ger dem en konkurrensfördel på en snabb marknad.

hello

Isn’t Scrum just another fad?

Om du använder idag en process som fungerar så rekommenderar vi att du håller dig till den. Kom ihåg att förändringstrakten i världen har accelererat dramatiskt under de senaste 30 åren, speciellt under de senaste 10 åren.

Produktsutvecklingen som var acceptabla för 10 år sedan skulle vara skrattande idag.

Det finns liksom ingen anledning till att inte förvänta sig att dagens process är snabbare trend, som kommer att fortsätta. Dock kommer det förmodligen att dagens ”tillräckligt snabb” inte att vara tillräckligt snabb imorgon.

För att förbli konkurrenskraftiga behöver företag som utvecklar mjukvara en Agile process, som kan hjälpa dem att hålla jämna steg. Tack vare den snabbare förändringstrakten. Agile och Scrum hjälper alltså teamet att utveckla programvara snabbare och även till lägre kostnader, vilket ger dem en konkurrensfördel på en snabb marknad.

Scrum har funnits mycket längre än vad man tror, då den första artikeln om Scrum dök upp i Harvard Business Review i Januari 1986. Dock började programvaruteam nvända Scrum Agile process år 1993. Sedan därefter andra Agile processer började dyka upp strax efter, men termen ”agile” började användas i början av året 2001 av Scrum.

Fakta: en undersökning från Search Software Quality från 2009 visade sig att 56% av organisationerna använde en smidig process på åtminstone några av sina projekt. Är du intresserad över att utforska mer om Agile och Scrum? Det finns en hel del online resurser och böcker om Scrum och de olika rollerna. Låt Google vara din guide.

Related Posts

Web Summit är tillbaka och vi kommer att vara där!

september 29, 2021 / Mattias Jacobsson

Vi flyttar till Spaces

januari 16, 2020 / Mikael Strand

Intresserad av att anlita oss?

Vi tillhandahåller programvara av hög kvalité för dina affärslösningar